Blekingarna ska fås att vilja resa mer kollektivt. Foto: Daniel Kjellander, SR Blekinge
BLEKINGE

Miljoner till tåg och buss

Kollektivtrafikutredningen föreslår investeringar för många miljoner kronor. Målet är att  resandet ska fördubblas till 2030.

– Tågtrafiken ska fördubblas, det blir nya expressbussar. Vi satsar ganska hårt också i stadskärnorna. Dessutom ska trafiken upp mot Emmaboda byggas ut, säger Hans Jonasson som är vd på Blekingetrafiken.

Resa mer
Idag görs runt 8 miljoner resor per år med kollektivtrafiken i länet. Den siffran vill man alltså fördubbla. Och fler bussar och tåg och tätare turer är några grepp som Region Blekinge och Blekingetrafiken vill ta till för att få blekingarna att resa mer kollektivt.

Busstaxi 
De satsningarna som kommer att göras på trafiken där det finns mycket människor som i Karlshamn, Ronneby och Karlskrona kommer inte att innebära att glesbygden får stå tillbaka, enligt Hans Jonasson.

--Vi bygger ut trafiken på landsbygden med ett system som liknar taxi, man kan ringa och få transport. Samtidigt tas olönsamma linjer bort på landsbygden, säger Hans Jonasson.

Beslut om kollektivtrafiken beräknas fattas i april.

Åsa Holst
asa.holst.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".