karlskrona

14 miljoner i underskott för handikappomsorgen

Det blir mer ensamjobb för personalen när handikappomsorgen i Karlskrona måste spara.

Kostnaderna skenar och underskottet ligger idag på 14 miljoner kronor. Karin Månsson (FP) som är ordförande i handikappnämnden är bekymrad.

– Jag känner mig oerhört maktlös, vi får vända på varenda liten sten, säger hon.

Handikappomsorgen får ta hand om allt fler kommuninvånare med olika funktionshinder. Det är de neuropsykologiska diagnoserna som ökar, vilket tvingar omsorgen att skapa fler platser för framför allt ungdomar med diagnoser som ADHD, autism och Aspergers syndrom.

Ett annat exempel på varför kostnaderna skjuter i höjden inom omsorgen, är de nya reglerna som innebär att psykiskt sjuka patienter som tidigare tvångsvårdats inom psykiatrin nu blir kommunernas ansvar.

Den nya lagstiftningen om öppen tvångsvård kräver personaltäta boenden.

Trots att underskottet är stort, vill handikappnämnden skona vissa områden där besparingen anses vara liten i förhållande till vad insatsen ger tillbaka. Det handlar om ersättningar till kontaktpersoner, resor till och från daglig verksamhet och habiliteringsersättningen.

Personalneddragningar är heller inte aktuella. I stället ska pengar sparas genom att de som idag jobbar inom omsorgen fördelas ut jämnare inom de olika verksamheterna.

– Detta kan då innebära att vi kommer att ha något färre i personalen på våra boenden, säger Karin Månsson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".