Karlskrona

Falsklarm om fusk

Det pågick inget fusk bland personalen i den hemtjänstgrupp i Karlskrona som anmäldes i september. Det visar utredningen som offentliggjordes idag.

Det var i september som Per Jonsson fick ett brev av en privatperson där de sju nu friade personerna anklagades för att fuska med arbetstiderna.

– Det var skäl nog för mig att sätta igång en utredning, säger Per Jonsson.

Jobbat som vanligt
Under tiden som utredningen mot de sju personerna inom hemtjänsten har pågått har de jobbat vidare som vanligt.

Samtliga inblandade och deras chefer har intervjuats och i utredningen ingår underlag från arbetsgruppens dokumentation, lönesystemet, tjänstgöringsrapporter, ledighetsansökningar och löneutbetalningar.

Det har funnits vissa brister i frånvarorapporteringen, men det har gällt inrapporteringen i lönesystemet som inte görs av den anställde själv.

Viktigt med utredning
Annars har inte framkommit något som talar för att de skulle ha fuskat. Och idag står det alltså klart att de frias från misstankarna. Men Per Jonsson tycker ändå det är viktigt att sådana här anklagelser utreds ordentligt.

– När det kommer in klagomål går vi till botten med det. Det är vår uppgift att göra det. Det är viktigt att alla kommuninvånare känner att de har möjlighet att framföra klagomål på vår verksamhet och att vi tar det på allvar, säger Per Jonsson.

Tidigare i år blev fem anställda inom hemtjänsten i Karlskrona avslöjades med att fuska med sina arbetstider. De avskedades och nu pågår en tvisteförhandling mellan deras fackförbund Kommunal och Karlskrona kommun.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".