Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nu ska fastigheterna på Saltö säljas. Foto: Niklas Skeppar/SR Blekinge.
KARLSKRONA

Skandalfastigheter säljs

De sista fastigheterna som ingår i det skandalomsusade Saltöhembygget i Karlskrona, säljs om några dagar på exekutiv auktion. Priset är satt till 60 miljoner, men det är långt ifrån säkert att någon köpare är beredd att slanta upp den summan.

Finns det bara seriösa köpare blir det inga problem, handlar det om lyckosökare blir det annorlunda säger Jan Arnvaller som betalade för en bostadsrätt precis innan konkursen var ett faktum, hoppas nu på att fastigheterna säljs till rätt köpare.

Nyfikenhet
Ett tjugotal personer dök igår upp när Conny Köhlin från kronofogdemyndigheten hade visning av två fastigheter, en carport för 44 bilar och en industribyggnad, alltså de objekt i Saltöhemprojektet som aldrig hann säljas innan ägarna fick problem. Redan tidigt stod det klart att många kommit mer av ren nyfikenhet, än som seriösa spekulanter.

Kronofogden Conny Köhlin var mycket tydlig med att ett köp av de två fastigheterna innebär risker. Dels köps de utan garantier, dels kan köparen efter ett genomfört förvärv räkna med ett antal tvister.

– Det stora problemet är att fastigheterna inte är färdigbygda. Här finns intressemotsättningar mellan de bostadsrättsföreningar som skulle använda en del av de här fastigheterna till parkeringsplatser och där inte parterna har kunnat fullfölja sina åtaganden fullt ut, säger han.

Ett annat problem är att de två fastigheterna, med totalt 48 lägenheter, säljs som vanliga hyreshus. Efter affären måste köparen sätta igång en, i sämsta fall, långdragen process för att ombilda dem till bostadsrätter.

Korthus
Jan och hans hustru Barbro Arnvaller, hann i princip betala för sin bostadsrätt i ett av de sista husen, innan Saltöhem föll ihop som ett korthus. Båda hoppas nu på en snabb lösning, men är samtidigt bekymrade över att deras boendekostnader skjuter i höjden på grund av den försäljning som nu ska ske.

– Skulle de höja hyran blir det inte roligt. Vi har ju fortfarande våra pengar bundna, säger Jan Arnvaller.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".