blekinge

Grannkoll stoppar tjuven

Större grannsamverkan ska förhindra inbrott i villor och bostäder.

Enligt polisen i Blekinge är hösten inbrottstjuvarnas högsäsong och därför manar man nu grannar att gå ihop och ta kontroll över sina bostadsområden.

Det blir mörkt redan vid femtiden på eftermiddagen och det är då tjuvarna får bra koll på vilka hus som står tomma.

Otrygg känsla
– Det är en fruktansvärd känsla av att ha drabbats av ett inbrott, många kan känna otrygghet väldigt länge och kan i vissa fall inte bo kvar i sina hus, säger Mats Trulsson.

Han säger att vi, när det är semestertid, är duktiga på att rigga våra hem så att de ser bebodda ut.

Men om hösten och vintern släcker folk ner sina hem.

Tomma hus
– Det är nu under hösten, när vi inte är hemma mellan 17-21, som det är lätt att se vilka hus som står tomma, säger Mats Trulsson

Bostadsinbrotten är vanliga i Blekinge, visar polisens brottsstatistik.

Hålla koll
Myndigheten försöker nu, tillsammans med försäkringsbolagen och räddningstjänsten, få grannar i olika bostadsområden att samverka för att stoppa tjuvarna.

– Jag vill att man håller bättre koll på om något är ovanligt, man kan gå en runda i området och se efter hur det ser ut. Om något verkar kosntigt ska man kontakta sina grannar och kolla om allt är i sin ordning, säger Mats Trulsson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".