BLEKINGE

Fler unga i skuldfällan

Allt fler ungdomar hamnar hos Kronofogden för att de har skuldsatt sig. Just nu finns över 500 ungdomar mellan 18 och 25 år från Blekinge i Kronofogdens register.

Många av dem söker hjälp för att få ordning på sin ekonomi, säger Martin Malmström som är budget- och skuldsaneringsrådgivare på Sölvesborgs kommun. Han tror att ökningen har en enkel förklaring.

– Idag finns det mycket fällor att hamna i som mobilskulder och sms-lån, säger han.

Fler killar
Det är något fler killar än tjejer som har skulder hos Kronofogden. Killarnas skulder handlar mer om obetalda skadestånd och böter medan tjejerna ofta har skulder till Radiotjänst för obetald tv-avgift. När det gäller obetalda mobilabonnemang och sms-lån har båda könen lika stora problem.

Enligt Martin Malmström är det många av ungdomarna som inte heller förstått vidden av vilka följder det får med skulder och betalningsanmärkningar.

Små steg
Men Martin Malmström informerar och försöker hjälpa dem så gott det går, men det kan ibland vara svårt då många av dem har väldigt lite inkomster.

– Det finns inte så mycket resurser alla gånger utan man får ta det i små steg med små avbetalningar, säger han.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".