Blekinge

Journalister partiska

Flera journalister i länet är med i en facebookgrupp med namnet "Sverigedemokraterna har fel".
Ett ställningstagande som kan gå i klinch med kravet på en journalist som opartisk.

– Den frågan man måste ställa sig är "påverkar det här min ställning, trovärdighet och integritet som journalist?" Och det beror lite på vad man har för arbetsuppgifter, säger Pnina Yavari Molin som är ledamot i Svenska journalistförbundets yrkesetiska nämnd.

– Om man samtidigt bevakar de här grupperna och politiska partier överhuvudtaget kan jag tycka att det är olämpligt, säger hon vidare.

Facebook är en social mötesplats på Internet där man kan chatta och diskutera olika saker.

Det finns även möjlighet att gå med olika grupper och det är i en sån här grupp med namnet "Sverigedemokraterna har fel" som sex medarbetare på Blekinge läns tidning och en medarbetare på Sveriges radio Blekinge finns med.

– Som journalist måste man även som privatperson vara lite vaksam på hur man hanterar sitt privata liv. Jag tycker inte det är okej om man tar ställning för eller emot någonting som kan skada ens egen trovärdighet, säger Kerstin Årman som är chef på Blekinge läns tidning.

Göran Eklund på Sveriges radio Blekinge stämmer in i den uppfattningen.

– Yttrandefriheten är grundlagsfäst men man ska komma ihåg att man som journalist också har ett ansvar att vara opartisk och saklig, säger han.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".