karlskrona

Oväntat om häktet

Ett 60-tal anställda inom Kriminalvården i Karlskrona riskerar att mista sina jobb.

Det står klart sedan myndighetens generaldirektör Lars Nylén i går i tidningen Dagens Nyheter pekade ut vilka anstalter och häkten han vill lägga ner.

Mats Petersson som är ordförande i statstjänstemannaförbundet ST, säger att det var väntat att anstalten i Karlskrona skulle läggas ner, men att det kom som en fullständig överraskning att även häktet ska stängas.

15 kvar
Av det 80-tal anställda som i dag arbetar inom Kriminalvården i Karlskrona kommer troligen bara de 15 anställda som arbetar inom Frivården att vara kvar när både häktet och anstalten läggs ner.

Först den 20 november skulle personalen få besked om nedläggningarna, men nu har den informationen nått de anställda via medierna istället.

Mats Petersson tycker att det är beklämmande att anställda ska nås med ett sådant upprörande besked på det sättet och dessutom på en helg.

14 anstalter bort
Totalt kommer 14 anstalter och häkten att läggas ner runt om i landet och totalt 630 anställda kommer att sägas upp.

Redan när det bara fanns farhågor om en nedläggning så bjöd ST in Blekinges riksdagsledamöter för att informera dem om läget och Mats Petersson säger att det nu är än mer angeläget att få riksdagspolitikerna att agera i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".