Blekinge

Kvinnojour vill ha ny lag

Nu vädjar kvinnojourerna i Blekinge om en ny lag som ska tvinga kommunerna att komma överens om vem som ska ta det ekonomiska ansvaret för kvinnor som behöver skydd.

Kvinnojourerna i Blekinge reagerar på att socialtjänsten i främst storstäderna vädjar till kvinnojourer ute i landet att ta emot kvinnor som behöver skydd under förevändning att det rör sig om tillfälliga placeringar.

Ökade kostnader
Men det här innebär en kostnad för den kommun där placeringen sker.

– Vi får minst en gång i veckan förfrågningar från andra kommuner som vill att vi ska ta emot en kvinna så att hon kan leva säkert, säger Mia Jonsson, som arbetar på kvinnojouren i Karlskrona.

Uppvaktar regeringen
Nu vill kvinnojouren i Blekinge få till stånd en ändring och i ett brev till regeringen föreslår man därför en lagändring så att en kommun som tar emot kvinnor som flyr från någon annan kommun ska kunna få statlig ersättning.

– Vi hoppas naturligtvis att det ska bli lättare för en drabbad kvinna att flytta till en annan kommun. Om det inte går att hitta en samverkan mellan kommunerna, så tycker vi att staten ska ta hand om det, säger Mia Jonsson.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".