Unga Synskadade vill ha en standarmodell på kortdragare. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
BLEKINGE

Betala med kort - svårt för synskadade

Olika modeller på kortdragare i butikerna medför stora problem för synskadade och gör det näst intill omöjligt att betala med kort.

Riksorganisationen Unga Synskadade vill att otillgänglighet ska klassas som diskriminering. Andreas Johansson som är ombudsman på Unga Synskadade i Blekinge och Småland säger att en del i tillgängligheten måste vara att synskadade ska kunna betala med kort i butikerna.

– De som sitter bakom kassan kan bli uppstressade över att man är synskadad och inte förstår att man ska trycka på den "gröna knappen", som de brukar säga när man ska trycka på "klar", säger Andreas Johansson.

Känner sig utpekad
Han menar att en standardisering av kortdragarna är nödvändig för att synskadade ska kunna betala med kort i butik och kortbetalning är en fördel för synskadade eftersom det är svårt att hantera kontanter.

– Man drar ju sig från att gå och handla när det är mycket folk och känner sig utpekad när kön växer. Man vill ju framstå som lika effektiv och bra som alla andra.

Vill få till ny lag
För att garantera att synskadade ska få den hjälp och det bemötande som de behöver så säger Andreas Johansson att Unga synskadade vill att otillgänglighet ska klassas som diskriminering.

– Så att man kan handla och faktiskt betala det man vill. Men tyvärr lyfte regeringen ur tillgänglighet ur den nya diskrimineringslagen. Då var ju massa annat med, som åldersdiskriminering, men tillgänglighet tyckte man inte var tillräckligt utrett.

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".