Nazistiska motiv bakom mordbrand

De två ungdomar som är misstänkta för att ha kastat brandbomber mot en villa i Emmeryd utanför Rödeby under juldagskvällen, kan ha kopplingar till den rasistiska och odemokratiska organisationen Nationalsocialistisk Front, NSF, i Karlskrona.
Under fredagens häktningsförhandlingar försattes de båda ungdomarna, 16 och 17 år gamla, på fri fot med hänsyn till deras ålder. Tingsrätten anser dock att de är på sannolika skäl misstänkta för försök till mordbrand och olaga hot. Enligt åklagaren, Bengt Iwars, ska de båda ynglingarna under juldagskvällen ringt och hotat sonen i en familj i Emmeryd. De ska sedan ha tillverkat två brandbomber och kastat dem på huset. Motivet till brottet är ännu oklart, men enligt åklagaren ska de båda misstänkta ha umgåtts i NSF-kretsar men det är oklart om någon av dem är medlem i organisationen. Båda ska vid tidigare tillfällen ha utryckt sympatier för organisationens ideologi.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista