Karlskrona

Häktesvakt varnas

En häktesvakt i Karlskrona tilldelas en varning av Kriminalvårdens personalansvarsnämnd. Det efter som han inte ansetts ha skött sitt jobb då en fånge lyckades rymma.

Det var i februari som en 19-årig fånge skulle transporteras till tingsrätten i Karlskrona. Men inne på gården lyckades fången slita sig ur handfängslen och springa från platsen.

Ingen av häktesvakterna hade vare sig mobiltelefon eller kommunikationsradio med sig, något man enligt reglerna är tvungen till.

Hur 19-åringen, som greps en kort stund efter att han rymt, lyckades ta sig ur sina handfängsel är det ingen som vet. Men som man säger från kriminalvården, det har hänt förut och kommer nog att hända igen.

Den ansvarige vakten får alltså en varning efter som han inte skött sitt jobb, men påföljden blir intressant kanske först om varningarna samlas på hög. Först då kan Kriminalvården enligt ansvarig handläggare ifrågasätta om man ska ha sitt jobb kvar.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".