blekinge

Sprinkler kan rädda äldre

I hela Blekinge är det bara tre äldreboenden som har ett sprinklersystem som sprutar vatten om det börjar brinna. Räddningstjänsten skulle gärna se att fler hade det eftersom det är en bra livförsäkring.

Det är inget krav för äldreboendena att ha ett sprinklersystem men ur brandsynpunkt är det så klart en fördel. Ett av de tre äldreboenden som faktiskt har ett sådant system installerat är Skogsgläntan i Holmsjö där Helen Olsson är områdeschef.

– Det betyder ju helt klart en större säkerhet vid en eventuell brand givetvis, både för personal och för boende, säger hon.

Bra säkerhet
Claes Nicklasson, som är ställföreträdande räddningschef för Östra Blekinge säger att brandsäkerheten på länets äldreboenden överlag är ganska bra.

Tidigare fanns det många brister men under de senaste fem åren har säkerheten blivit bättre. Men Claes Nicklasson skulle gärna se att fler installerade sprinklersystem.

– Vi hade ju egentligen önskat att det fanns sprinklersystem på alla äldreboenden, säger han.

Stor skillnad med sprinkler
Det är som sagt inget krav men räddningstjänsten har fört en dialog med kommunerna om brandsäkerhet och i de senast byggda äldreboendena har man installerat sprinklersystem. Claes Nicklasson säger att ett sådant system gör jättestor skillnad vid en eventuell brand.

– Brinner det så kraftigt att sprinklern löses ut så får du en släckning direkt. Det är som att ha en brandman i sin lägenhet som står beredd och sprutar vatten. Det är oerhört effektivt. Vad jag känner till så är det ingen som har omkommit i en brand när det har funnits sprinkler i rummet.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".