Blekinge

Bättre psykvård på vårdcentralerna

Sjukvården i Blekinge behöver bli bättre på att ta hand om personer som mår psykiskt dåligt. Därför utbildar man nu ett tjugotal personer i olika former av kognitiva terapier.

Kognitiva beteendeterapier, eller KBT fokuserar på tankar och beteendemönster hos patienten och har visat sig hjälpa många med psykiska besvär. Nu ska fler kunna få hjälp genom de här metoderna.

Staten finansierar
Det är statliga pengar som nu används för att utbilda vårdpersonalen. Utbildningssatsningen ska i slutändan kunna hjälpa personer som är sjukskrivna för att de mår psykiskt dåligt.

– Vi har haft den här kompetensen i länet. Men just nu finns den framförallt inom psykiatrin men det nya är att vi ska försöka bygga upp den även i primärvården, säger Peter Petterson Hälso- och sjukvårdstrateg på landstinget i Blekinge.

Inte istället för psykologer
Psykologförbundet har varit kritiska mot att det finns få psykologer ute på vårdcentralerna.

Men att landstinget i Blekinge skulle utbilda befintlig vårdpersonal istället för att satsa på att nyanställa psykologer håller inte Peter Pettersson med om:

– Det ena tar inte ut det andra som jag ser det. Förhoppningen är att vi ska flytta ut behandlingen närmare patienten så att man ska kunna få den här behandlingen i primärvården och inte behöva ta sig till specialistvården, säger Peter Pettersson på landstinget i Blekinge.

Jakob Rickardsson
jakob.rickardsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista