Blekinge

Sjukhus utan sprinklers

Flera avdelningar på Blekingesjukhuset saknar sprinklersystem. Bland annat saknar intensivvårdsavdelningen denna säkerhetsutrustning.

Anna-Karin Hjelm, som har hand om säkerhetsfrågor på sjukhuset, har vid flera tillfällen påpekat att det saknas sprinklersystem på avdelningar där det skulle behövas.

– Jag har vid ett par tillfällen, senast i somras, skrivit till sjukhusledningen och påtalat behovet av sprinklersystem, säger hon.

Ekonomiska skäl
Bland annat intensivvårdsavdelningen saknar sprinklers.

– Helt klart är att avdelningen har ett behov av denna utrustning, men jag vet inte om det är den ekonomiska situationen som gjort att det saknas, säger Anna-Karin Hjelm.

Utbildad personal
All personal har utbildning kring hur man ska agera om det uppstår en brand på sjukhuset, men Anna-Karin Hjelm anser att sprinklers är ett nödvändigt komplement.

– Det finns avdelningar där patienterna är oförmögna att ta sig ut vid en eventuell brand eftersom de är kopplade till medicinska utrustningar och att ha ett sprinklersystem där skulle underlätta oerhört mycket, säger hon.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista