Blekinge

Bilar kör farligt nära

Flera gånger i veckan krockar bilar med varandra för att bilförare kör för nära den som ligger framför. Olyckor som inte hade behövt ske, om bilisterna hade följt lagen.

– Det är ett väldigt stort problem. Jag får in olyckor flera gånger i veckan där orsaken är att man låg för nära framförvarande, säger Helena Rehnberg som jobbar med trafikolyckor i östra Blekinge.

Enligt lagen ska man hålla "tillräckligt avstånd till framförvarande fordon". Det är tre sekunders-regeln som gäller i normalfall, det vill säga vid bra väder och fin väg.

– Är det halt ute får man ta ut avståndet ännu mer för då är bromssträckan längre.

Är folk tankspridda eller känner de att de är kungar på vägen?

– De flesta är nog tanklösa men det finns alltid de som tycker att de kör väldigt bra bil och har rätt att ta för sig i trafiken. Då kan ett sånt här beteende vara utmärkande för dem, säger hon.

Det räcker som bevis att en påkörning bakifrån sker. Tvåtusen kronor är böteslappen för den skyldige, men ofta är det den som blev påkörd som drar det kortaste strået.

– Vill det sig riktigt illa kan man få en whiplashskada och det är många som aldrig blir riktigt återställda efter en sådan påkörning bakifrån, säger Helena Rehnberg.

Anna Lyrenäs
anna.lyrenas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista