karlskrona

Skandalomsusade lägenheter såldes

Idag gick det skandalomsusade Saltöhem i karlskrona under klubban. Det blev Swedbank som tillslut köpte fastigheterna för 103 miljoner kronor.

Köpesumman innebär att banken betalar nästan dubbelt så mycket som konkursförvaltaren trodde att det skulle gå att sälja fastigheterna för.

– Det här är en affärsuppgörelse, därför kan jag inte kommentera varför vi går in och köper för en högre köpeskilling, säger Anna Sundblad presschef på Swedbank.

Det var fvå fastigheter i Saltöhem-projektet, som aldrig hann säljas innan ägarna fick problem, som idag gick under klubban på den exekutiva auktionen.

Betalade mer än förväntat
Swedbank, som Saltöhem var skyldiga mest pengar, var snabba med att genom sitt dotterbolag Ektornet AB lägga ett bud på totalt 103 miljoner kronor. Alltså skyhögt över de 60 miljoner som konkursförvaltaren räknat med att få.

Konkursförvaltaren Hans Eliott var till skillnad mot många andra inte förvånad över att banken betalade över 100 istället för 60 miljoner kronor. Han menade att det kunde finnas skattetekniska skäl till att man la ett så högt bud.

Pågående tvister
Bankens köp av dom två fastigheterna innebär risker. För man får nu räkna med ett antal pågående tvister. En av dem handlar om 125 parkeringsplatser, som banken genom dagens affär har blivit ägare till.

Parkeringsplatser som man räknar med att tjäna pengar på, men som en av bostadsrättsföreningarna i området kommer att ta strid för.

Rolf Gustavsson är ordförade i en av de bostadsrättsföreningar som finns i området:

– Medlemmarna har betalt för detta genom sina föreningar och då måste vi se till att de får valuta för pengarna.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista