ronneby

Ronneby satsar på skola

Större satsning på skolan och den sociala välfärden, det är vad Ronnebys styrande partier föreslår i deras budgetförslag för 2010.

Bland annat föreslås en del omstruktureringar inom för- och grundskolan.

– Det kommer att bli färre antal lärare i grundskolan för att antalet elever har minskat. Det har minskat dels genom att det är mindre årskullar men även för att ungefär 150 elever valt att gå på en ny friskola. Sen har vi fler elever i förskolan och därför behöver det vara mer personal inom förskolan, säger Jan-Anders Palmqvist som är socialdemokratiskt kommunalråd i Ronneby.

Mer till skolan
Det kommer att satsas mer pengar på förskole- och lågstadienivå för att barnen tidigt ska få den hjälp de behöver för att alla ska kunna nå läsmålen i årskurs tre och för att de barn som har det svårt ska upptäckas tidigt. För att genomföra detta kommer varje rektorsområde vid årsskiftet att få vidareutbildade förskolelärare som ska arbeta med språket hos barnen för att de tidigt ska upptäckas.

Men den ekonomiska krisen har också satt sina spår i budgetförslaget för 2010 då det kommer att behövas mer pengar till ekonomiskt bistånd i kommunen.

– Det är egentligen ingen satsning men det är något vi behöver göra. När folk blir av med sina jobb och arbetslöshetskassa behöver de en försörjning, säger Jan-Anders Palmqvist.

Tror att det godkänns
Jan-Anders Palmqvist är ganska säker på att deras budgetförslag ska antas och han tror att även ronnebyborna är med noterna.

– Jag tror att de flesta kommer att tycka att det här är de prioriteringar som måste göras i den situation vi befinner oss i, säger Jan-Anders Palmqvist.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista