Olofström

Färre onödiga utryck

Räddningstjänsten i Olofström har lyckats halvera antalet onödiga brandlarm. Genom att utbilda de företag och myndigheter som haft flest larm som utlösts av misstag kan stora pengar sparas.

Det var 2007 som räddningstjänsten i västra Blekinge beslutade sig för att få ner antalet onödiga larm. Alltså larm som utlöst av misstag och inte av någon eldsvåda.

Bra halvtidsresultat
Målet är att under en treårs period få ner antalet med 30 procent och hittills har arbetet gått bra. För samtidigt som antalet larmade lokaler ökat, har man i de tre västkommunerna fått ner antalet onödiga larm med runt 20 procent och bäst har det alltså gått i Olofström.

Slarv bakom larmen
Orsaken till varför larmet plötsligt går är många, men Gunnar Naumansson tror sig känna till den vanligaste orsaken.

– I de flesta fall handlar det om rent slarv. Man tänker inte på att lokalen har brandlarm som är kopplade direkt till räddningstjänsten, säger Naumansson.

5000 kronor per larm
Totalt har antalet onödiga larm minskat med 63 stycken under ett och ett halvt år. Översatt till pengar blir det över 300.000 kronor efter som varje felaktigt larm kostar 5000 kronor för myndigheten eller företagaren.

Med andra ord är det en rejäl slant som räddningstjänsten gått miste om, men det är pengar Gunnar Naumansson gott klarar sig utan.

– Vår verksamhet kan inte finasieras av felaktigheter utan då får de pengarna koma från annat håll, säger Gunnar Naumansson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista