blekinge

Till hälften bleking

Landshövdingen Gunvor Engström försvarar att hon inte är skriven i Blekinge. Hon tillbringar ungefär varannan natt i residenset i Karlskrona. Övrig tid är hon på resande fot och hon är skriven på Östermalm i Stockholm. Hon säger att med de regler som finns behöver hon inte vara skriven i länet.

– Det som påverkar hur jag gör och min egen situation är om jag skulle få ett annat besked av skattemyndigheten att vi kan vara skrivna på olika adresser. Då ska jag ompröva mitt beslut. Men det besked jag fått hittills är att vi ska vara skriva på samma adress, säger hon.

Varannan natt
Grundregeln är att man ska vara folkbokförd där man bor. Och Gunvor Engström bor i alla fall varannan natt i Blekinge visade det sig när vi tittade i hennes kalender för det senaste året.

Men det finns ett undantag. Eftersom Gunvors familj bor kvar i Stockholm och hennes plan är att återvända dit efter hennes tid som landshövding har hon rätt att vara folkbokförd på Östermalm i Stockholm.

Regeringen, som är Gunvor Engströms uppdragsgivare, kräver inte att hon ska vara skriven i länet. Däremot kräver de "boplikt" av henne. Det betyder att hon ska bo och verka i länet, men det finns inga regler om hur många dagar per år hon ska bo här.

Upprörda blekingebor
En hel del Blekingebor upprörs i alla fall över att Gunvor Engström inte valt att folkbokföra sig här. Så här säger till exempel Gunhild Björsne.

– Är man landshövding över Blekinge så ska man absolut bo här och skriva sig här. Hon representerar ju Blekinge. Det tror jag folk i allmänhet tycker.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista