BLEKINGE

Bostadsbolag byter ut brandvarnare

Olofströmshus och Sölveborgshem ska nu med omedelbar verkan ta fram en plan för utbyte av brandvarnare. Beslutet har fattas efter Sveriges Radio Blekinges inslag, om att brandvarnare förlorar sin känslighet för brandrök efter åtta till tio år.

– Jag har inte känt till det, inte ens vår elkille gjorde det, säger Magnus Lindahl, vd på Olofströmshus.

Känslighet kollas ej
Sveriges Radio Blekinges rundringning till samtliga kommunala fastighetsbolag i Blekinge gav ungefär samma besked. Brandvarnare finns i samtliga hyreslägenheter och hyresgästerna uppmanas att testa dom minst en gång om året.

Men testet innebär bara att batteriets status kontrolleras. Genom att trycka på brandvarnarens testknapp kontrolleras inte om brandvarnaren fortfarande är känslig för brandrök.

Ska bytas vart 10 år
Enligt Räddningsverket bör en brandvarnare bytas ut helt och hållet vart tionde år, även om den ger ljud ifrån sig när man trycker på testknappen.

I Blekinge är det bara Ronnebyhus och Karlskronahem som har en plan för utbyte av brandvarnare. De övriga kommunala fastighetsbolagen har hittills nöjt sig med att byta ut batterier när dessa tjänat ut.

Mats Svensson är teknisk ansvarig på Sölvesborgshem. Och han är nu inne på samma linje som Olofströmshus vd att alla gamla brandvarnare ska bytas ut enligt räddningsverkets rekommendationer.

– Det är bara att bestämma sig för att byta ut brandvarnarna. Problemet är att vi får en massa målningsarbete, men det är ett billigt pris att betala, säger han.

Milan Djelevic
Milan.djelevic@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista