OLOFSTRÖM

Satsar på barnen i krisen

Olofströms kommun väljer att satsa extra på barnomsorgen för att kunna klara ett ökat tryck i krisens spår.

Olofström är en av de kommuner som drabbats värst med varsel och arbetslöshet och det gäller, enligt Lars-Olof Ludvigsson, utbildningschef i Olofström, att försöka underlätta för kommuninvånarna bland annat genom att vara flexibla inom barnomsorgen.

– En god service för kommuninvånare är kanske ännu viktigare när man får problem med sin arbetsplats eller kanske måste söka jobb utanför kommunen, säger han.  

Inga extra pengar
Det har inte skjutits till några extra pengar till barnomsorgen men enligt Lars-Olof Ludvigsson kan det vara små saker som kan underlätta för föräldrarna. Det kan handla om att kunna hämta eller lämna barnen vid lite andra tider än vad som i vanliga fall erbjuds.

– Vi vet inte om vi kommer att behöva utöka eller minska på barnomsorgsplatserna. Det beror på om de som blir arbetslösa tar hem sina barn eller får nytt jobb och kanske längre resor, då kanske vi behöver utöka, säger Lars-Olof Ludvigsson.  

Ökad abetslöshet
Men än så länge har det inte märkts varken ett ökat tryck eller att fler barn tagits ur barnomsorgen om föräldrarna förlorat jobben. Men Lars-Olof Ludvigsson tror att det fortfarande kan bli aktuellt.

– Vi hör i statistiken att arbetslösheten stiger, eller i vart fall är hög. Men än så länge har vi inte sett något av det, säger han.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista