karlskrona

Kommunen stoppar köp

Nu råder totalt köpstopp i hela Karlskrona kommun.

Bara absoluta nödvändigheter som mat och blöjor får köpas in. Så finns det ett undantag till - det är fortfarande fritt fram att köpa julklappar och beställa julbord.

Något som förskolläraren Inger-Hanne Rugelsjön tycker låter konstigt.

– Ska man spara så får man väl spara på alla punkter, säger hon.

Från och med idag
Hon och hennes kollegor på förskolan Nattviolen i Karlskrona beställde julpyssel till barnen redan under sensommaren.

Hade de inte gjort det hade det inte blivit något julpyssel eftersom det från och med i dag och året ut råder köpstopp i Karlskrona kommun. Det beslutade kommunstyrelsen i dag.

Nu är det alltså förbjudet att köpa varor, tjänster, anlita konsulter, åka på konferenser och kurser och teckna nya avtal.

Vissa undandtag
Undantagen är mat, blöjor och vistelser på behandlingshem. "Absoluta nödvändigheter" som kommunalrådet KG Svenson (M) uttrycker det.

Men trots stålbadet är det fortfarande fritt fram för julklappar och julbord. KG Svenson menar att undantaget finns där av praktiska skäl.

– En del kanske redan är beställda men inte betalade. Vi tog det beslutet för att slippa bekymmer i förvaltningen, säger han.

Förvaltningschefer bestämmer
KG Svenson vill att personalen på hans förvaltning, kommunledningsförvaltningen, ska få julklappar och julbord som belöning efter ett tufft år.

Cheferna på de övriga förvaltningarna bestämmer om deras personal får någonting liknande.

Personalen på Nattviolen vet i alla fall hur det blir det här året. Precis som året innan blir det ingen julklapp. De har nyligen fått veta att det blir julbord, men då måste de vara med och betala delar av det själva.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista