blekinge

Litet svinn av svinvaccin

Vaccinet mot svininfluensa måste användas fort, annars måste det slängas. Men landstinget i Blekinge har kunnat hushålla väl med sina doser.

Efter de två första veckorna med influensavaccineringar har landstinget bara tvingats slänga 33 vaccindoser av omkring 7500 stycken.

Vaccinet måste ges snabbt
Det vaccin som används för nya influensan håller i 24 timmar och sjukvårdspersonalen blandar tio doser i taget. Om inte alla doserna används när dagen är slut så ska de kastas. Men det finns sätt att ta hand om de doser som blir över.

– Om man ser att man får doser över som man är tvungen att kast så ringer man väl till sina familjemdelemmar eller bekanta eller andra som har meddelat att man kan komma med kort varsel, säger Rikard Eitrem, smittskyddsläkare i Blekinge som tycker det här ett bra sätt att ta tillvara överblivna doser.

Fler får ta del av vaccinet
Landstinget har alltså inte slösat med sina doser, utan istället för att kasta vaccin har man erbjudit vaccin till personer som egentigen skulle ha behövt vänta ytterligare med att ta vaccinet.

En annan effekt av landstingets goda hushållning av vaccin är att personer som velat vaccinera sig för en utlandsresa har kunnat göra det.

Enligt Rikard Eitrem är det egentligen mot landstingets policy då en utlandsresa inte är skäl för att få förtur till vaccinering. Men trots det tycker han att det är en lösning som är okej eftersom det trots allt gör att man kan ta tillvara vaccindoserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista