blekinge

Vill ha del av kömiljard

Landstinget sätter nu in alla resurser för att få vara med och dela på regeringens kömiljard.

I Blekinge ser siffrorna bra ut, bland annat eftersom man genom ett erbjudande fått nästan hälften av patienterna som väntar på en behandling att frivilligt välja en kö som inte omfattas av vårdgarantin.

– Vi har arbetat mycket med att öka vår produktion. Både på lång sikt och med tillfälliga insatser, till exempel extramottagningar på kvällar, säger Gunilla Skoog som är vårdstrateg på landstinget i Blekinge.

För Blekinges del står 14 miljoner kronor på spel. Om knappt en måndad, den 30 november, är det upp till bevis.

Då ska alla kösiffror vara inskickade och har man då klarat av att uppnå kravet, att inom 90 dagar erbjuda 80 procent av patienterna en behandling eller ett läkarbesök, rullar sköna slantar in i landstingskassan.

Samtidigt som Blekinge har hyfsat bra koll på sina köer, har man en stor grupp som väntar utanför den ordinarie kön. De ingår i en så kallad frivilligkö, som innebär att patienter erbjuds vård inom andra landsting där kapaciteten är bättre.

Om patienten tackar nej till erbjudandet och väljer att vänta in en behandling på hemorten, då förverkas platsen i den ordinarie kön. Och då omfattas man som patient inte längre av vårdgarantin.

Nästan hälften, 42 procent, av de patienter som köar för en behandling i Blekinge ingår i frivilligkön.

Systemet med frivilligköer har kritiserats och regeringen har aviserat en skärpning av reglerna när kömiljarden ska fördelas nästa år. Trots detta tycker Gunilla Skoog att Blekinge har rent mjöl i påsen.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att vi har gett ett bra erbjudande och att det är dokumenterat att det här är patientens vilja, säger hon.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista