blekinge

Vill forska om dem som får behålla jobben

Det behövs mer forskning om hur lågkonjunkturen påverkar även dem som faktiskt får behålla jobben.

Det anser Bengt Starrin, professor i socialt arbete vid Karlstads universitet. Nu vill han ta reda på hur det kan kännas när flera arbetskamrater har fått sluta.

Problemet är att en undersökning kostar pengar och finansieringen tar tid. Och tid är det ont om.

Brandkårsutryckning
– Det är lite grand av en brandkårsutryckning. Det är just nu det brinner och vi måste ju göra den här datainsamlingen nu och inte efter det att branden är släckt.

Det är många som har drabbats av neddragningarna till följd av finanskris och lågkonjunktur. En del har blivit av med jobben. Andra har förlorat de flesta av sina arbetskamrater och känner knappt igen sig på sin arbetsplats längre.

Forskningen på det här området, hur neddragningarna drabbar de anställda och deras familjer, är väldigt liten, men det vill Bengt Starrin på Karlstads universitet ändra på.

Stora kunskaper
Eftersom det var många vid Karlstads universitet som deltog i forskningen om krisen i början av 90-talet, så menar Starrin att kunskaperna inom det här området är bland de största i landet just vid Karlstads universitet.

Men en ny stor undersökning kostar pengar, och att ansöka om forskningsanslag tar för lång tid. Om ingen sponsor skjuter till medel, så riskerar undersökningen att inte bli av förrän år 2011 eller kanske till och med så sent som 2012.

Laila Carlsson
laila.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista