blekinge

Polisens användning av pepparsprej JO-granskas

Polisen i Blekinge har vid flera ingripanden använt pepparsprej, även när de inte utsatts för direkt våld. Sprejen har blivit ett viktigt vapen i polisens arsenal, men samtidigt är gränsdragningen oklar.

Frågan är i vilken utsträckning den kan och ska användas.

Justitieombudsmannen, Mats Melin, som inlett en stor granskning om hur pepparsprej används vid polisingripanden, menar att reglerna måste bli tydligare.

– Det är så, utan att jag föregriper den rapport som kommer att släppas i nästa vecka, att det behövs tydligare regler kring användandet av pepparsprej, säger Mats Melin som är chefs-JO.

Sällan livsfara
Under hela 2008 och fram till i dag har polisen i Blekinge använt pepparsprej vid 43 olika ingripanden.

Den granskning Sveriges Radio Blekinge gjort visar att bara ett fåtal rapporter beskriver ingripanden där poliserna utsatts för kraftigt våld eller där de svävat i livsfara.

Vid ett tillfälle hotades polismän av en yxbeväpnad man. När han vägrade släppa yxan, kom sprejen till användning.

Vevat och krängt
Men vid många av de ingripanden där sprejen kommit till användning, har de misstänkta enligt polisens egna rapporter krängt med kroppen, vevat med armar och ben och varit verbalt aggressiva.

I ett fall sprejades en misstänkt man eftersom han vägrade ta upp händerna ur fickorna och en annan misstänkt gärningsman blev sprejad när han springande försökte undkomma polisen.

En central fråga är om sprejen bör användas i förebyggande syfte, för att undvika en eventuell våldssituation.

"Kan vara motiverat"
Alexander Vujovic, som är yttre befäl vid Blekingepolisen och som håller i pepparsprej-utbildningar, menar att det förekommer fall där det behövs.

– Ja, när risken för överhängande våld föreligger och där man bedömer att det kommer att eskalera i handgemäng, då kan det vara på sin plats, säger han.

Chefs-JO är däremot ytterst tveksam och säger att just den frågan fick honom att inleda sin granskning över hur polisen hanterar pepparsprejen.

– Man får inte glömma att i Rikspolisstyrelsens föreskrifter karakteriseras användningen av pepparsprej som ett betydande mått av våld. I nästa vecka, när min rapport släpps, kommer jag att ge en bedömning i vilken utsträckning det kan vara godtagbart enligt min bedömning.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista