Blekinge

Fem tusen nya bostäder

Fem tusen nya bostäder i Karlskrona kommun inom 20 år och en ny och mer välkomnande entré till Karlskrona stad. Det är några av kommunens visioner för framtiden i deras förslag till den översiktsplan som de presenterade idag.

Visionen är att stan ska börja redan vid bryggarberget. Det som idag är infartsleden ska istället bli en stadsgata som ska vara bebyggd med hus längs hela vägen in till Trossö.
För statdsarkitetken Hans Julin är inte nöjd med hur man välkomnas till Karlskrona idag.

– Syftet är att skapa en värdigare entré till världsarvsstaden Karlskrona. Idag möts man av oljehamnen och en motorväg. Där vill vi istället skapa en stadsgata som kantas av bebyggelse, säger Hans Juhlin.

Fem tusen nya bostäder
Nästa stora del i översiktsplanen de fem tusen nya bostäder som kommunen planerar för. Dom kommer att spridas runt om i kommunen och runt tusen av dem kommer att placeras på Trossö. En lite mer kontroversiell plan på nya bostäder är att kommunen vill placera 120 av dem på den lilla ön Kålö som ligger utanför Långö och som idag är full av kolonistugor. Genom att bygga en bro över till långö hoppas kommunen skapa ett attraktivt bostadsområde.

Snyggare Karlskrona
Under den närmsta tiden kommer kommunen besöka olika stadsdelar för att berätta om förslagen och lyssna på invånarnas åsikter. Alla kommuninvånare har under två månader framöver möjlighet att lämna sina synpunkter på översiktsplanen. I augusti 2010 ska kommunfullmäktige anta den färdiga översiktsplanen och stadsarkitekt Hans Juhlin tror att det kommer att resultera i ett bättre och lite snyggare Karlskrona.

– Vi höjer attraktionsvärderna. Vi skapar nya bostäder och nya arbetstillfällen. Vi passar även på att skapa en vacker miljö och tar till vara på det här unika läget vi har, säger Hans Juhlin.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista