blekinge

Få tjocka barn i länet

Blekinge har drygt hälften så många överviktiga barn som genomsnittet i landet. Här satsas det också mycket på barnens hälsa.

Redan från första besöket på barnhälsovården pratar man med föräldrarna om kost, sömn och vikten av att röra på sig.

Johanna Tell som är distriktssköterska och jobbar som samordnare för barnhälsovården i Blekinge säger att man riktar sig till alla, inte bara de med överviktiga barn.

– Att röra på sig och äta rätt är viktigt för alla barn oavsett om man är lite rund eller om man är spinkig, säger hon.

Samma info till alla
2006 drog projektet "Grunda sunda vanor" igång i Blekinge. Då började Barnhälsovården samarbeta med bland annat tandhälsovården, skolor och förskolor om barnens hälsa.

– Tanken är att barnfamiljer ska få samma buskap oavsett var de kommer så vi inte säger olika inom skolan, tandhälsovården och barnhälsovården, säger Johanna Tell.

För att hitta de barn som ändå blir överviktiga mäter man sedan 2007 deras BMI på fyraårskontrollen.

Och siffrorna visar alltså att Blekinge ligger bra till. Här är 9,4 procent av barnen överviktiga jämfört med ungefär 17 procent som är riksgenomsnittet.

Nyttigare på förskolan
Anna Persson jobbar på Kyrkhults förskola och har också varit runt i länet och föreläst om projektet "Grunda sunda vanor".

Hon berättar att de innan projektet drog igång mycket oftare gav barnen onyttiga saker att äta, men att de nu överlåter det där lilla extra till föräldrarna istället.

– Vi har förändrat kosten här. Innan kunde vi ha juice och vi serverade glass när barnen fyllde år men det har vi tagit bort. Innan hade vi också mycket mys, fredagsmys till exempel. Det har vi fortfarande men nu myser vi med den vanliga frukten.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista