karlskrona

Köpstoppet drabbar sparsamma

Köpstoppet i Karlskrona kommun har väckt starka reaktioner bland personalen runt om i kommunen. På skolor och förskolor som varit sparsamma under året för att kunna köpa saker nu, är besvikelsen stor.

– Det känns i magen när man blir av med ihopsparade pengar. Kanske tretusen kronor per avdelning. Det här var pengar som vi skulle ha till jul, säger Elisabeth Johansson som är rektor på Jämjö förskola.

Snabbare användning
Elisabeth Johansson har klart för sig hur hon ska hantera förskolans pengar nästa år. Dem ska vara använda i september för att hon ska slippa överrumplas av ännu ett köpstopp nästa år med besvikelse bland personalen som följd.

På Jämjö förskola blir det inga skärmar i hallen som berättar för föräldrarna vad deras barn har gjort under dagen. Något julpyssel blir det inte heller.

Även Spandelstorpsskolan tänker nästa år använda sina pengar i snabbare takt. I år blev det inga cyklar och gitarrer till barnen på grund av köpstoppet.

Många frågor
Det ringer hos Elisabeth Johansson och det är anställda som ställer frågor om köpstoppet:

– Dom frågar om vilka sorts inköp dom får göra. Om dom får köpa det där som barnen skulle ha till julen. Och om man får göra en utflykt.

Vad svarar du då?

– Jag svarar att dom får köpa livsdmedel, toapapper och sånt. I övrigt ingenting.

Ringde samtal
När Elisabeth Johansson fick kännedom om köpstoppet blev hon bedrövad. Men bestämde sig snabbt för att ringa upp det moderata kommunalrådet, KG Svenson.

– KG lyssnade och förstår att det har svåra konsekvenser. Men besparingen är nödvändig och underskottet är så pass stort att det finns inget jag kan göra, sa han. Det förstår jag men jag ville bara formulera: så här känns det ute i verksamheten just nu!

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista