blekinge

Blekingeskolor deltar inte i skolsatsningar

Sölvesborg och Ronnebys kommuner deltar inte i statliga satsningar på matematik eller jämställdhet. Det riskerar att skapa stora skillnader mellan olika skolor.

Skolverket driver en rad satsningar för att öka elevernas möjligheter att nå målen i skolan, men långt från alla kommuner deltar.

Silja Jundin, undervisningsråd på Skolverket, varnar för att det kan skapa stora skillnader mellan olika skolor.

– Det kan få konsekvenserna att det blir en mindre likvärdig situation för eleverna. En del kommuner utvecklar sin verksamhet mer än andra, säger Silja Jundin på Skolverket.

Valt bort satsningar
Ronneby och Sölvesborgs kommun har sökt till den populära matematiksatsningen men fick avslag eftersom det var för många sökande. Men satsningen på jämställdhet har varken Ronneby eller Sölvesborg eller Sölvesborgs kommun valt att delta i. Lars Eriksson är barn- och utbildningschef i Sölvesborgs kommun.

– Vi har i vår interna planering sett att vi bör förbättra oss när det gäller matematik och språk. Och då kan vi inte samtidigt bedriva satsingar på andra områden som jämställdhet och sexualundervisning. För då splittrar vi upp oss och vi måste koncentrera oss, säger Lars Eriksson barn- och utbildningschef i Sölvesborg.

Ronnebys utbildningschef Tommy Ahlkvist säger att Ronneby kommun redan har satsningar på jämställdhet och att det är anledningen till att de inte deltar.

Behöver tänkas igenom
Silja Jundin menar att forskning som Skolverket gjort visar på att det är angeläget att skolor satsar på jämställdhet.

– Det står still på det området. Medvetenheten om jämställdhetsproblematiken behöver öka. Innan man bestämmer sig för att inte delta i en sån här satsning behöver man noga tänka igenom om man ändå inte skulle behöva det, säger Silja Jundin på Skolverket.

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista