Åsa Fransson bland de stöldbegärliga tidskrifterna.
Karlskrona

Stölder på bibliotek

Flera bibliotek har problem med att besökare river ut sidor eller stjäl dagstidningar och tidskrifter.

På Karlskrona stadsbibliotek har man blivit tvungen att förvara de populäraste tidningarna bakom disken.

– De tidskrifter som är dyra att prenumerera på är attraktiva, men även de lokala dagstidningarna och bilagor försvinner. Just nu har vi "Antik och auktion", "Femina" och "Digitalfoto för alla" bakom disk på grund av stölder, säger Åsa Fransson som är biblioteksassistent på Karlskrona stadsbibliotek.

Stöldmärkning hjälper inte
På Karlskrona stadsbibliotek finns runt femtio svenska och utländska dagstidningar och uppemot 400 olika sorters tidskrifter att läsa.

Men för många räcker det inte med att sitta på biblioteket och läsa eller att kopiera det intressantaste, utan man stjäl helt enkelt med sig hela tidningen hem eller river ut receptet som verkade gott eller korsordet man börjat knåpa med.

Nu är tidningarna stöldmärkta och de populäraste får man fråga efter i disken, men trots detta fortsätter problemen.

– Det känns jättetråkigt att det ska behöva vara så här, tidningarna ska ju vara till för alla, säger Åsa Fransson.

Behöver ha uppsikt över tidskrifterna
Hon tror inte att det finns en total lösning på problemen men att ett alternativ skulle vara att flytta tidskrifterna till en annan plats där personalen kan ha mer uppsikt över dem.

– Vi borde nog också bli bättre på att upplysa folk om att man faktiskt få ta fem gratis kopior på det material som man inte får låna hem, säger Åsa Fransson.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".