Hjärtsjuka mister motion

Äldre blekingar med hjärtproblem riskerar att tvingas avstå från livsviktig motion i landstingets varmvattenbassänger.

På grund av den dåliga ekonomin drar landstinget in samtliga förmåner för länets patientföreningar, bland annat ska man nu ta betalt för motionspassen i Blekingesjukhusets varmvattenbassänger.

Inte råd
– Det är klart att vi är besvikna. Många av dem som behöver den här motionen får resa ganska långt, då vårt upptagningsområde är stort,  och nu när de kanske måste betala för det blir det ju än mer kostsamt, säger Anna-Lisa Tafvelin, ordförande i hjärt- och lungsjukas förening i Karlshamn.

– Jag tror att detta kommer tvinga en del att avstå på grund av att de inte har råd.

Många år
Föreningen för de hjärt- och lungsjuka i Karlsham har i många år kunnat erbjuda motionspass i Blekingesjukhusets varmvattenbassäng.

Tre pass i veckan har inneburit att föreningsmedlemmar som varit svårt hjärtsjuka kunnat få livsviktig motion anpassad just för dem.

Pigga och friska
Anna-Lisa Tafvelin är övertygad om att motionen hjälp till att hålla vissa av medlemmarna pigga och friska.

Specialutbildade tränare har ställt upp ideellt och landstinget har i alla år bjudit på hyran av bassängen. Men nu är det slut med det.

Ansträgnd ekonomi
Det ekonomiska läget inom landstinget är alldeles för ansträngt och chefen för rehabiliteringen i Blekinge, Katharina Prenslau Johansson, har tvingats göra ett val.

– Ja, alternativet är att jag istället måste säga upp en undersköterska, sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut, säger hon.

Alla får betala
Landstingets beslut att stoppa förmånerna drabbar samtliga patientföreningar i länet.

Genom att ta betalt när föreningarna hyr olika faciliteter räknar myndigheten med att få in en intäkt på mellan 200.000 och en halv miljon kronor om året.

Sjukvård drabbas
– Vi har redan sparat in på sjukvård och kan idag inte erbjuda samma servicegrad som tidigare. Nu måste vi spara ytterligare och då har jag att välja mellan att ta mer från sjukvården, som i så fall drabbar ddem som är sjuka,  eller att ta betalt av friska personer som tillhör en patientförening, säger Katharina Prenslau Johansson

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".