Eleverna i Olofström kräver bättre skolmat. Foto: Eva Oldberg/Scanpix
Olofström

Elever vill ha bättre mat

På torsdag ska hundratals elever i Olofström demonstrera för bättre skolmat. Det är elever på Högavångsskolan och Nordenbergsskolan som tröttnat på att inte bli mätta på skolmaten och nu vill de att kommunens politiker ska göra något åt situationen.

– Lärarna klagar på att eleverna inte är koncentrerade på lektionerna vilket beror på att vi inte får ordentlig mat, säger Sofia Weidemyr som är elevrådets ordförande på Nordenbergsskolan.

Enligt Sofia Weidemyr har skolmaten tidigare varit mycket bra, men under det senaste året har det skett en tydlig förändring och hon berättar att hon fått många frågor av elever som undrar vad som hänt med deras luncher.


Eleverna har haft så kallade matråd, men man upplever inte att man kunnat påverka läget och nu hoppas man att politikerna i Olofström ska få upp ögonen för problemet.

Förhoppningen är att samla åtta- kanske nio hundra elever till torsdagens demonstration. Man har inte fått klartecken av skolornas lärare, men det tro inte Sofia Weidemyr ska bli något problem.

– Vi kommer helt enkelt bara att försvinna från skolorna. Men vi har hört från lärnarna att det här är något som de också tycker är bra, säger Sofia Weidemyr.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".