Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Trångt i minneslundarna

Publicerat torsdag 12 november 2009 kl 14.10
Foto: Jakob Rickardsson/SR Blekinge

Minneslundar har blivit en allt vanligare begravningform. Men istället för att vara en anonym gravform blir minnelsundarna allt mer en plats för personliga utsmyckingar.

– Det finns väldigt många smyckningar i minneslunden som både är av personlig karaktär och som kanske inte var tänkta att vara där från början, säger Sven-Erik Aspeklev chef på Hvilans kyrkogård i Karlshamn.

Personliga hälsningar
Uppe i skogsbrynet på Hvilans kyrkogård i Karlshamn ligger minneslunden. Här finns kransar, ljus, blommor och ett och annat vykort med en personlig hälsning ungefär som vid de vanliga gravplatserna.

– Det kan bli väldigt mycket smyckningar i form av kransaar, blommor och krukväxter. Och lite allt mäjligt egentligen. Det blir inte riktigt värdigt, det ser skräpigt ut.

Minneslunden som egentligen är tänkt som en anonym plats fungerar i praktiken ofta som de traditionella gavplatserna med personliga utsmyckningar.

Välj traditionell grav
Flera kyrkogårdar som Radio Blekinge har varit i kontakt med menar att det många gånger skulle vara bättre att välja en tradiotionell gravplats. Men det är inte alltid som de avlidnas önskan om en enkel å lättskött plats stämmer överens med de sörjandes behov av en mer personlig gravplats.

På Hvilans kyrkogård har man därför valt att satsa på så kallade askgravlundar där askan sprids som i en minneslund, men där de efterlevande har en mer personlig plats att gå till.

– En askgravlund, kan man säga är en minneslund. Men där man ändå får markera med en namnbricka att det är satt aska efter en person. Då blir det lite mer personligt men skötselansvaret ligger på kyrkogårsförvaltningen, säger Sven-Erik Aspeklev på Hvilans kyrkogård i Karlshamn.

Jakob Rickardsson
jakob.rickardsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".