Karlskrona

Frias efter självmord

Personalen på ett behandlingshem frias helt från ansvar efter att en 20-årig kvinna tog sitt liv. Men hennes gode man ger inte upp.
– Jag tänker självklart överklaga, säger Bengt Jonsson.

Personalen gjorde inget fel när en 20-årig kvinna lyckades ta sitt liv i somras på behandlingshemmet Wiljan i Karlskrona.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd konstaterar att hon hade ett allvarligt självskadebeteende men att personalen inte brast i uppmärkamhet, trots att 20-åringen lämnades utan uppsikt i flera minuter.

Fick inte vara ensam
– Hon hade flera gånger försökt ta sitt liv och trots att läkaren sagt att hon inte fick lämnas ensam så var det precis vad som hände. Det hjälper tydligen inte att anmäla det här, säger Bengt Jonsson som var god man åt kvinnan.

Kvinnan hade ett allvarligt självskadebeteende och det krävdes att personalen hade god uppsikt över henne.

Köpte plastpåsar
Dygnet före det sista självmordsförsöket gjorde 20-åringen två allvarliga försök att skada sig själv med hjälp av en plastpåse.

– Ändå följer personalen med henne och köper plastpåsar på affären och de tillåter henne att ha påsarna på rummet, säger Bengt Jonsson.

Personal utan ansvar
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd friar en sjuksköterska och två vårdare från allt ansvar. Kvinnans självskadebeteende var svårbemästrat och det motiverade omfattande övervakning.

Men även om personalen lämnade henne utan uppsikt i runt två minuter, brast de inte i uppmärksamhet och omsorg, menar nämnden.

"Kan inte stoppa mig"
Nämnden skriver i sitt beslut att kvinnan själv sagt att ingen skulle kunna förhindra alla hennes försök att skada sig själv. Bengt Jonsson är besviken över beslutet.

– Naturligtvis går beslutet att överklaga och det tänker jag göra också, säger han.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".