Blekinge

Politiker försvarar sin vaccinering

Trots att folkhälsominister Maria Larsson sagt att politiker inte ska ha förtur till vaccinet mot svininfluensa försvarar landstingsrådet Bernt Johnsson (S) att många politiker i Blekinges landsting har vaccinerats.

– Jag blev vaccinerad igår mot svininfluensan. Det är riktigt, det stämmer, ja, säger Bernt Johnsson (S).

Det är personer i riskgrupper, som till personer med HIV, KOL, andra svåra kroniska sjukdomar och gravida som ska vaccineras först.
Häromdagen sa folkhälsominister Maria Larsson att politiker räknas till allmänheten.
I Blekinge börjar vaccineringen av allmänheten först under vecka 48.

– Men det är ju politikerna som har det politiska ansvaret för verksamheten och vi måste ju också se till att vi i krissituationer kan hantera en besvärlig situation.

Du ser inga problem i att det är många barn som inte har fått det än?

– Men det har ju att göra med att vaccinet var försenat och vi har ju ett ansvar för sjukvården och ett politiskt ansvar. Det måste man ta i såna här uppkomna situationer så det är två helt olika saker. Vi har ju sett till att de grupper som behöver vaccineras först enligt socialstyrelsens prioritering att det är gjort och även vår sjukvårdspersonal är vaccinerad.

Andra samhällsfunktioner som poliser och brandmän prioriteras inte i vaccineringen. Det gör heller inte politiker. Till exempel är statsministern inte vaccinerad.

– Om det händer kriser är jag politiskt ansvarig i den krisledningsnämnd som i så fall ska tillträda om det blir bekymmer, säger Bernt Johnsson (S).

Jenny Lindeborg
Anna Lyrenäs

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".