karlskrona

Sturefeldt ångrar sig inte

För att visa att det inte finns några motsättningar mellan kristendomen och islam i Kungsmarken träffades idag muslimska kulturföreningen och den kristna församlingen i Kungsmarkskyrkan.

Mötet hölls efter prästen Helene Sturefeldts uppmärksammade debattartikel där hon skrev att muslimer som konverterar till kristendom blir förföljda.

Ville diskutera sakfrågan
Prästen Anna Ekström tycker att debatten efter Sturefeldts artikel fått fel riktning.

– Sakfrågan som Helene ville ta upp var ju att man kan bli förföljd för att man lämnar en religion för en annan. Och där är vi överens, för människor ska inte bli förföljda för den religion de tillhör, säger prästen Anna Ekström som är kritisk till att artikeln har använts i främlingsfientliga syften där man sagt att islam inte skulle vara en del av det svenska samhället.

Ångrar sig inte
På plats i Kungsmarkskyrkan idag fanns också Helene Sturefeldt som skrev den uppmärksammade debattartikeln.

– Jag ångrar inte alls det jag har skrivit, jag står för mina frågor och jag står för den demokratiska friheten, sa Helene Sturefeldt.

Tillbakavisar kritik
Däremot var hon mer själkvkritisk till att hon valt att hänvisa till en översättning som inte är sanktionerad inom islam. Något hon inte visste om då. Att artikeln har kommit att användas i främlingsfientliga syften var hon upprörd över.

– Jag ser djupt allvarligt på det, för mitt namn är mitt namn och det ska ingen ta ifrån mig.

Att hon skulle ha ett för dåligt faktaunderlag håller hon inte med om.

– Visst kan jag läsa på koranen bättre, men frågorna är de samma och de fakta jag har står jag för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".