Anders Englesson (MP) vill inte ha nåt kärnkraftverk i Karlshamn. Foto: Mikael Eriksson/SR Blekinge
karlshamn

"Det är helt vansinnigt"

Arbetslösheten i Blekinge är ett bra skäl till att bygga kärnkraftverk i Karlshamn tycker moderaten och provvalskandidaten Claes-Göran Boström från Stockholm. Miljöpartisten Anders Englesson i Karlshamn sågar förslaget.

Claes-Göran Boström föreslår att uppemot tre kärnkraftverk kan placeras i Karlshamn och ersätta det kraftverk som finns där idag. Han tycker att Karlshamn paassar bra bland annat eftersom vi här i Blekinge är i behov av fler jobb, vilket det blir om man bygger ett kärnkraftverk.

– Karlshamn har också en infrastruktur som redan är anpassad för elproduktion eftersom det redan ligger ett kraftverk där.

Farligt och odemokratisk
Men Anders Englesson säger att han tycker det är fullständigt vansinnigt och att det skulle vara en alldeles för stor säkerhetsrisk.

– Det är inte bra att ens tänka tanken att bygga fler kärnkraftverk. Dessutom tycker jag det är odemokratiskt eftersom vi redan haft en folkomröstning då svenska folket bestämde att vi ska avveckla kärnkraften, säger han.

Hellre här än där
Barbro Nilsson i Karlshamn är också emot förslaget.

– Jag vill inte ha det här i Karlshamn, jag tycker det är bra som det är.

Men om det ger arbetstillfällen då?

– Ja, det är klart. Det förändrar ju saken. Det tåls att tänka på.

Willy Follin ser hellre att man bygger ett kärnkraftverk här än att man utnyttjar de som finns på andra sidan Östersjön.

– De som finns där är ju mycket farligare än de vi har här i Sverige, säger han.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".