olofström

Elevernas kritik gick över gränsen

Elever på Högavångskolan och Nordenbergsskolan i Olofström jämför maten de får i skolan med kattmat. Kostchefen i Olofström, Britt Kihlsäter, säger att det är bra att få kritik men att jämförelsen med kattmat går över gränsen.

Eleverna var hårda i sin kritik när de idag demonstrerade för bättre skolmat. Och på ett plakat stod det att maten var sämre än kattmat.

– Det köper inte jag, det är för lågt, säger Olofströms kostchef Britt Kihlström.

Blir inte mätta
Hon håller inte med eleverna om att maten ibland serveras kall men säger att det sista i en kantin kanske inte håller 60 grader. Eleverna klagar också över att portionerna är för små och att de därför inte blir mätta.

Och Britt Kihlström säger att ekonomin har gjort att eleverna inte alltid kan ta hur mycket mat de vill, när det serveras dyrare maträtter som fisk. Budgeten räcker bara till en portion var. Innan var det "fri tagning" som Britt Kihlström säger.

Politikerna tar tag i frågan
Men det verkar i alla fall som att politikerna tar elevernas klagomål på allvar. Tidigare i veckan beslutade kommunstyrelsen att utreda varför de inte blir mätta av maten i skolan.

Och elevrådets ordförande på Högavångskolan,Alfred Appelros, har stora förhoppningar.

– Vi önskar att kostenheten och kommunen bjuder in till en förändring som får eleverna att börja äta av maten. Det har blivit lite förändringar men inte tillräckligt så nu vill vi säga ifrån på riktigt, säger han.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".