Smittskydsläkaren Richard Eitrem är positiv till beslutet Foto: Johan Nordström/SR Blekinge
Blekinge

Vaccin till bebisar

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen sänker åldersgränsen för vaccinering mot svininfluensan från tre år till sex månader.

– Vi har anat att det skulle bli så här och det tycker vi är bra eftersom små barn sprider influensan. Nu är bara frågan hur det ska genomföras, säger Richard Eitrem som är smittskyddsläkare i Blekinge.

Göran Stiernstedt som är avdelningschef på Sveriges kommuner och landsting tycker att de allra minsta barnen ska vaccineras först när den nuvarande vaccinationsplanen är slutförd. Det blir helt enkelt väldigt krångligt annars menar han.

– Barnen kommer att vaccineras på barnavårdscentralen men exakt när det ska göras får vi återkomma till, säger Richard Eitrem.

Beslutet innebär att ytterligare 250 000 barn i hela Sverige ska vaccineras förutsatt att deras föräldrar vill det.

Svininfluensan sprids lätt bland barn och små barn under fyra år som får svininfluensan tillhör de grupp som riskerar att bli svårast sjuka i influensan, menar Läkemedelsverket.

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".