Bilder på misstänkta brottslingar som fångats av övervakningskameror kan komma att läggas ut på Blekingepolisens hemsida. Foto: Johanna Spogardh/SR Blekinge
BLEKINGE

Polisen trotsar kritik

Blekingepolisen tänker lägga ut bilder på misstänkta brottslingar på nätet om utredningarna kräver det. Det trots att Justitieombudsmannen nu kritiserar metoden.

– Vid till exempel ett rån där det finns kameraövervakning och vi inte genom andra metoder kan få fram vem personen är. Vid ett sådant fall kommer vi absolut göra vad vi kan för att få ut en sådan bild, säger Per Svartz som är länspolismästare i Blekinge.

Metoden anmäld
Skånepolisens kontroversiella metod att publicera misstänkta brottslingar på sin webbplats för att få allmänheten att hjälpa till att lösa brott granskas nu av Justitieombudsmannen, JO som ska se om metoden är förenlig med svensk lag.

Per Svartz har läst skånepolisens yttrande till JO och säger att han efter det är ännu mer övertygad om att blekingepolisen kommer att använda den här metoden.

– Som skånepolisen har visat i sitt yttrande till JO så finns det inga legala hinder för att göra det här. Då menar jag att det är polisens skyldighet att använda de medel som finns för att bli bättre på att hitta gärningsmän, säger Per Svartz.

Inga spekulationer
Det är en privatperson som gjort anmälan till JO och hon menar att publiceringen är identitetskränkande. Vad händer då om den utpekade visar sig vara oskyldig?

– Det är ju inte tal om att vi ska lägga ut rena spekulationer utan det är ju människor som är misstänkta, så det är jag inte så orolig för, säger Per Svartz.

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".