Bönder drabbas dubbelt

Länets bönder hotas av en dubbel ekonomisk smäll.

Förutom att det årliga gårdsstödet är försenat, kan lantbrukarna också tvingas betala tillbaka delar av det stöd som redan har betalats ut.

EU menar att svenska bönder har lämnat fel uppgifter och fått för mycket i gårdsstöd.

Hotas av böter
– Vi har olika uppfattningar, Sverige och EU, om hur många träd en betesmark kan innehålla. Enligt deras regler har svenska jordbruksarealer fått för mycket stöd på grund av att för många träd räknats med när lantbrukarna sökt stödet.

– Vi kommer att tvingas betala tillbaka det som är felaktigt utbetalt och Sverige kommer också att få betala böter, säger Birgitta Jonasson, lantbruksdirektör på länsstyrelsen i Blekinge.

Mätt jordbruksmark
Sedan 2005 har lantbrukare i både Blekinge och övriga landet varje år uppgett hur mycket jordbruksmark man använder i sin verksamhet.

Uppgifterna har kontrollerats av länsstyrelserna, som sen gett klartecken för utbetalning av det EU-finansierade gårdsstödet.

Inte agerat
Trots att svenska myndigheter varit fullt medvetna om att landets jordbruksmark innehåller för många träd och att detta strider mot EU:s regler, så har man inte aktivt agerat för att räkna om arealerna. Det sker först nu när man hotas av miljonböter.

– För att EU ska minska böterna, som Sverige måste betala, är kravet att alla betesmarker räknas om. Det håller vi på med nu och det är också orsaken till att årets gårdsstöd har försenats, säger lantbruksdirektör Birgitta Jonasson

Och att gårdsstödet försenas i år, skapar stora ekonomiska problem för många av Blekinges bönder.

Betala tillbaka
Som om det inte skulle räcka, kräver Jordbruksverket att lantbrukarna ska betala tillbaka det dom fått i felaktig utbetalt stöd sedan 2005.

– När man kommer med något retroaktivt som redan godkänts en gång, så känns det fel att bli återbetalningsskyldig. Där får man nog ha en dialog mellan både den juridiska sakkunskapen som finns och mellan oss och staten, säger Per Brunberg, styrelseledamot i LRF Sydost och lantbrukare i Blekinge.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".