K-G Svenson (M) Foto: Niklas Skeppar/SR Blekinge
Karlskrona

Kommunalråd fick spruta före barnen

Kommunalrådet KG Svenson i Karlskrona har vaccinerat sig före både barn och riskgrupper. Men Socialstyrelsen tycker att det beslutet är felaktigt.

Karlskronas kommunalråd, KG Svenson (M), vaccinerades mot svininfluensan för flera veckor sedan, före både barn och riskgrupper.

Mot slutet av dagen fanns ett antal doser av vaccinet kvar och han fick frågan om han ville vaccinera sig, och tackade ja.

Viktig post
– Jag har vaccinerat mig för att det är viktigt att kommunstyrelsens ordförande är vaccinerad. Vi utnyttjade några överskottsdoser som ändå skulle slängas bort. Vi som gjorde det då tillhör krisledningen så vi tog ett beslut att vi skulle vaccineras bara för att hållas friskas om något väldigt allvarligt skulle hända, säger KG Svenson.

Men Socialstyrelsen håller inte med om att politiker är särskilt viktiga att vaccinera. Erfarenheten från andra länder visar att smittspridningen inte får den effekten att hela beslutssystem slås ut.

Politiker inte viktigare
– Medan man väntar på vaccin finns det antiviral medicin man kan ta förebyggande syfte. Vi tycker inte att politiker, beslutsfattare och andra ska ha förtur på vaccinet, säger Martin Holmberg som är överläkare på Socialstyrelsen.

Inte till överskottsdoser heller?
– Nej, då är det bättre att ge dem till barn eller gamlingar eller andra grupper som drabbas hårt, säger Martin Holmberg.

Inte alla vaccinerade
Men långt ifrån alla i krisledningen har vaccinerats.
KG Svensson (M) är det enda av Karlskronas fyra kommunalråd som erbjudits sprutan.

Övriga tre kommunalråd säger att de ska vaccineras när det är deras tur, alltså när allmänheten kan vaccinera sig.

"Avstå från att värdera jobb"
Folkhälsominister Maria Larsson (KD) menar att vissa kommuners prioritering är slöseri med tid.

– Jag menar att det är en helt omöjlig värdering att göra; vem som har det viktigaste jobbet. Därför ska vi helt avstå från det, säger Maria Larsson.

Anna Lyrenäs
anna.lyrenas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".