FOTO: ERIK G SVENSSON/SCANPIX
Blekinge

Snabba bilar livsfarliga

Trots att det jobbats i flera år med att minska antalet trafikolyckor vid vägarbetsplatser så finns det fortfarande stora brister i säkerheten. Det största problemet är att bilister kör för fort förbi. det berättar Helena Eriksson på Vägverket.

– Det är inte ovanligt att 30 procent av den passerande trafiken kör väldigt mycket för fort förbi vägarbetsplatser, säger Helena Eriksson på Vägverket.

Trots att det är smalt att passera förbi vägarbetet och hastigheten är sänkt till 50 km i timmen som gäller så kör många fortare än så.

– Det är väldigt många som tvärnitar och bromsar in väldigt hastigt så man är rädd att det ska bli påkörningar bakifrån, säger trafikpolis Hans Persson.

Tar flera varje dag
Trafikpolis Hans Persson är ofta ute och övervakar trafiken vid vägarbeten och han noterar många fartsyndare varje dag.

– Vi var ute igår och då var det över 60 stycken vid två mättillfällen, säger trafikpolis Hans Persson.

Och farten leder ofta till att bilister inte hinner styra undan för avspärrningarna berättar Vägarbetarern Thomas Parlsson.

– Det är alltid något som är påkört efter en helg, säger Thomas Carlsson.

Kökrockar vanligast
Men det är framförallt kökrockar som är överrepresenterade vid vägarbeten och står för hela 30 procent av olyckorna.

Så nu ska vägverket tillsammans med entrepenadföretag som NCC och Skanska, flera stora åkerier och Sveriges kommuner och landsting se över vad dom enskilt kan göra för att minska olyckorna vid vägarbeten.

– Det är ju för vår skull som vägarbetarna är ute och jobbar. Det får inte hända olyckor helt enkelt, säger trafikpolis Hans Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".