blekinge

Svårt hitta hem till barn på flykt

Ira Burg, föreståndare på det enda hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Blekinge, grupphemmet Gyllenstjärna i Karlskrona, är skeptisk till förslaget från regeringspartierna om att tvinga alla kommuner i landet att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Bland annat säger han att det som barn inte kan vara så kul att komma till en kommun som egentligen inte kan eller vill ta emot dem. Han tycker inte heller att alla kommuner är lämpliga.

– Har man ett hem för ensamkommande flyktingbarn klassa det som ett HVB-hem och det finns många regler om hur ett sådant hem ska bedrivas. Det är till exempel oerhört viktigt med kompetent personal. Jag har svårt att se att varje kommun i landet skulle ha den kompetensen.

Många barn utan hem
Endast 103 av landets 290 kommuner har avtal med Migrationsverket. Just nu väntar över 500 barn på att få någonstans att bo. Och nu har regeringspartierna alltså tröttnat på läget.

– Kommunerna är en del av Sverige och kan inte driva en egen flyktingpolitik, säger till exempel Folkpartiets Ulf Nilsson.

Och enligt Gunnar Axén, moderat ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, är lagstiftning en tänkbar lösning på längre sikt, om det visar sig att det inte går att få kommunerna att frivilligt ta sitt ansvar.

"Alla borde hjälpa till"
Ira Burg på grupphemmet Gyllenstjärna i Karlskrona ser som sagt flera problem med ett tvång för kommunerna men han tycker att fler kommuner borde ta emot ensamkommande flyktingbarn ändå.

– Det finns många kommuner som säger nej på grund av att de inte vill ha invandrare och flyktingar. Det tycker jag är fel. Det är hela Sveriges ansvar att ta emot de här barnen som kommer, säger han.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".