Polisens bombtekniker anländer till patologi-avdelningen där eterflaskan finns. Foto: Mia Boström/SR Blekinge
KARLSKRONA

Bombgrupp på plats vid Blekingesjukhuset

Uppdaterad 14:18

Polisens bombgrupp har nu kommit till Blekingesjukhuset i Karlskrona för att ta hand om den flaska med eter som hittades imorse.

– De kommer ta hand om flaskan enligt de rutiner de har, transportera bort och destruera, säger Stefan Österström som är beredskapsplanerare.

Spränga?

– Ja.

När etern blir gammal riskerar den att bli instabil och kan enligt Socialstyrelsen ha en mycket kraftig sprängverkan.

Just den här flaskan är närmare 30 år gammal och hittades i morse vid en inventering som gjorts efter att Socialstyrelsen gått ut med varningar för att gammal eter kan vara explosiv.

Personalen på avdelningen har fortsatt arbetet som vanligt under förmiddagen. Flaskan utgör ingen fara i nuläget utan det är först när den flyttas som det finns en risk för explosioner.

Att flaskan skulle vara farlig var en nyhet för personalen, berättar biträdande avdelningsföreståndare Jörgen Ekström.

– Nej, det hade vi ingen aning om. Men vi tar det lugnt, har vi klarat oss i trettio år ska vi väl klara oss några timmar till. Utan vi jobbar på som vanligt.

Enligt Stefan Österström som är beredskapsplanerare har man inte behövt utrymma byggnaden, men man räknar med att behöva göra det när flaskan ska tas omhand.

Polisens bombgrupp från Malmö beräknas vara på plats vid två-tiden i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".