Smuggelrättegång inledd

Idén till den stora smuggelhärvan föddes på en avväjningklinik för alkoholmissbrukare.

Storsmuggling
idag inleddes rättegången mot en 39-åring karshamnsbo och hans medkumpaner, allt som allt 17 västblekingar, som står åtalade för att ha smugglat in sprit, vin och öl för miljontals kronor och sålt alkoholen vidare.

39-åringens advokat, Per Malmberg, menar att åklagarsidan fått allt om bakfoten.

Bara beställt
– Det rör sig om privatimport. Min klient har fått en mängd beställningar och därefter köpt varorna. Det har inte varit tal om att sakerna sålts , så att säga, över disk.

En avancerad organisatör av omfattande smuggling av öl, vin och sprit. Eller en kille med dåligt självförtroende som fått alltmer uppskattning för varje last med öl, sprit och vin han tagit in för vänners och bekantas räkning.

Rullade på
– Min klient blev väldigt uppskattad och det ledde till att han fortsatte med verksamheten och sedan rullade det bara på, säger advokaten Per Malmberg.

Enligt åklagarsidan, som anförs av Ingela Klintebert och Mårten Alvinsson, handlar det om en organiserad smuggelverksamhet iscensatt av en person, 39-åringen, och genomförd med stor logistisk precision, där varje fas varit välplanerad och genomtänkt.

Stark bevisning
Åtalet är omfattande och stöds av en mängd bevisning efter månader av spaning, som polis och tull genomfört.

Det finns bland annat bilder och avlyssnade samtal. Utan tvekan har åklagarsidan en hel del på fötterna.

Erkänner allt
Även om huvudmannen förnekar all smugglingsverksamhet och menar att det rört sig om EU-tillåten privatimport och inköp av alkohol för eget bruk, så är det ytterligare besvärande för honom, förutom bevisningen som finns, att den andra huvudpersonen - en 46-årig kvinna - erkänner hela smugglingen.

– Hon och huvudmannen lärde känna varandra på en avväjningsklinik och det var där det började, säger advokaten Nils-Håkan Håkansson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".