Bombgruppen får för mycket att göra. Foto: Mia Boström/SR Blekinge
Blekinge

Polisen kan inte ta hand om alla eterfynd

Efter att bombskydds-
gruppen kallats till Blekingesjukhuset igår kom larmen på rad från hela södra Sverige. Men att polisen skulle ta hand om alla nya fynd av gammal eter är inte aktuellt.

Många fynd av gamla eterflaskor rapporterades in igår. Men alla fynd kommer inte kunna tas om hand om av polisen.

– Karlshamn, Olofström, eventuellt Kalmar, Kronoberg, ett par platser i Skåne men det måste vi avvakta med för vi kan inte fara omkring här och hämta eter, det är inte hållbart, berättade Olle Hansen som är chef för bombskyddsgruppen i södra Sverige.

Efter att flera fynd av för gamla eterflaskor hittats på bland annat Blekingesjukhuset har många arbetsplatser inventerat sina lager. Det har resulterat i fler eterbehållare som kan vara explosiva om de hanteras ovarsamt.

Socialstyrelsen har nu gått ut med nya direktiv att företagen ska konsultera sina egna kemiavfallsavdelningar i första hand, för att bombgruppen inte ska åka på onödiga uppdrag.

– Men är det explosivt, misstänkt farligt, så kan ingen annan än vi ta hand om det för vi har rätt utrustning. Och att bedöma om det är farligt är svårt. Jag vet inte hur kunskapen är, men ibland är det svårt att bedöma om det är farligt eller inte, säger Olle Hansen.

Behöver personer som arbetar i vården vara oroliga?

– Nej, det tycker jag inte man ska vara. Eter som används ofta är det ingen fara med, men det är annorlunda med eter som står i många år.

Anna Lyrenäs
anna.lyrenas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".