Blekinge

Satsar på föräldrastöd

Blekinge ska bli bättre på att förebygga missbruk av alkohol och droger. Bland annat ska det satsas mer på utbildning och stöd för föräldrar.

Det kom alla länets aktörer på området överens om igår när de tillsammans träffade folkhälsominister Maria Larssons statssekreterare Ragnwi Marcelind som var på besök i Karlskrona.

Geografiska läget ett problem
På plats för diskutera Blekinges arbete var bland annat länsstyrelsen, landstinget, kommunerna och polisen. Dels för att framföra sina åsikter och frågor till Socialdepartementet men också för att diskutera länets gemensamma arbete kring alkohol och droger. Enligt statssekreterare Ragnwi Marcelind är en av Blekinges stora utmaningar det geografiska läget

– Blekinges problem är att man har så nära till kontinenten och därför får in mycket svart alkohol och narkotika över gränsen. Då behövs verkligen ett bra samarbete mellan kommunerna, länsstyrelsen och polisen, säger Ragnwi Marcelind. 

Satsning på föräldrastöd nästa år
En kärnfråga under dagen blev länets satsning på föräldrastödsutbildningar, där alla föräldrar ska kunna utbildas och få stöd i sitt föräldraskap från och med nästa år. Något som länsstyrelsens länssamordnare Lena Karlsson tror fungerar bra i alkohol- och drogförebyggande syfte.

– Föräldrarna träffas och diskuterar gemensamma förhållningssätt till alkohol. Målet är att alla föräldrar i Blekinge ska få hjälp genom föräldrastödsutbildningar om man så önskar, säger Lena Karlsson.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".